Proiectul „ZETgeneration – Zâmbet, Empatie, Terapie”. Art-terapie pentru tinerii predispuși la depresie

Astăzi a avut loc conferința de lansare a Proiectului „ZETgeneration – Zâmbet, Empatie, Terapie”. Proiectul, finanțat prin Granturile SEE 2014-2021, în cadrul programului RO-CULTURA, își propune facilitarea accesului la cultură și dezvoltarea capacitații de autocunoaștere.  și de stabilire a unei relații sănătoase cu sine și cu ceilalți a copiilor. Este vorba  despre copii cu vârsta cuprinsă între 10 și 15 ani, generația Z, afectați de tulburări de depresie, ce vor fi ajutati prin artă și terapie prin artă.

Un proiect lansat de  Ateneul Național din Iași își propune să sprijine prin art-terapie tinerii predispuși la depresie. Demersul va include 10 școli, acolo unde  tinerii vor fi invitați să-și spună părerile despre viața lor pe „canapeaua galbenă”.

.Ateneul Național din Iași și DAC Performance au pus la un punct un proiect finanțat prin granturile SEE, dedicat tinerilor. Intitulat ZETgeneration – Zâmbet, Empatie, Terapie, proiectul își propune facilitarea accesului la cultură și dezvoltarea capacității de autocunoaștere și de stabilire a unei relații sănătoase cu sine și cu ceilalți a copiilor cu vârsta cuprinsă între 10 și 15 ani, după cum a precizat actrița Cezara Fantu, coordonatorul artistic al acestui demers foarte important.

„Proiectul a fost inițiat de actorii noștri și a evidențiat încă un rol pe care orice instituție de cultură ar trebui să și-l asume – cel de educație, pe lângă cel de prezentare de spectacole. Cultura și educația sunt unanim legate, ceea ce facem și noi prin proiectele noastre”, a punctat managerul Ateneului, tenorul Andrei Apreotesei.

Cui se adresează proiectul

Proiectul se adresează și părinților, cadrelor didactice membrilor comunităților locale și publicului larg, dar și participanților la arta manifest produsă prin acest program, după cum a precizat și Gheorghiță Rusu-Persic, un alt membru al echipei ce va implementa aceste idei atât de importante pentru tineri. Concret, ZETgeneration își propune un set de acțiuni integrate , care se vor implementa atât la Iași, cât și la Oslo.

„Prin proiect se vor realiza 4 noi producții de artă contemporană – un mediu metraj, un spectacol Psychic-Formance două instalații de artă – una realizată în România și alta în Norvegia și va fi dezvoltat un serviciu nou – ateliere de terapia prin arta spectacolului și a artelor vizuale. Toate aceste producții vor avea ca temă tulburările de depresie în rândul generației Z”, au mai precizat inițiatorii acestui proiect.

„Canapeaua galbenă”

Un element inedit al proiectului este canapeaua galbenă, care va fi amplasată în diferite locuri din oraș. 

„Tinerii vor fi invitați să vorbească despre depresie, despre cum o văd, o percep, cum se simt, a  spus Cezara Fantu. În proiect au fost invitați și sociologul Virgil Leițoiu, dar și psihologul Ovidiu Gavrilovici. 

„Toate generațiile trebuie salvate. Am construit mijloace de comunicare și am distrus comunicarea. Dacă vrem să-i ajutăm, este important să le transmitem tinerilor cunoștințe, valori și atitudini, a punctat Virgil Leițoiu. 

„Este foarte important să aflăm ce cred tinerii despre depresie, cum o simt, o trăiesc, ce cred ei despre viața bună, cum rezistă acestor timpuri, ce strategii folosesc, cum fac față dificultăților, ce înseamnă succesul pentru ei. Poveștile pe care le vom aduna vor fi foarte valoroase pentru a creiona un nou profil, a precizat Ovidiu Gavrilovici. 

În proiect, a cărui valoare nerambursabilă este de circa 200.000 de euro, vor fi incluși 3.900 de participanți atât din România, cât și din Norvegia. (Evenimentul de Iasi)

Proiect finanțat prin Granturile SEE 2014-2021 în cadrul Programului RO-CULTURA

Views: 0