My Couch/ My Coach

În urma unui studiu de caz realizat în rândul elevilor de gimnaziu (10-15 ani), ce fac parte din Generația ZET, din 10 grupe pilot din Municipiul Iaşi, printr-o serie de interviuri/chestionare, pe tema tulburărilor de depresie: anxietate, dificultăți de adaptare, diverse tulburări de spectru autist, tulburări de instinct alimentar, etc., realizate în colaborare cu un psiholog si un sociolog. respective sociologul Virgil Leitoiu şi psihologul dr. prof. univ. Ovidiu Gavrilovici, am selectat 11 copii, pentru Mediu-metrajul – My Couch/ My Conch”.

Mediumetrajul are la bază o serie de interviuri cu întrebări deschise, de genul:,,Ce culoare are depresia?; Cu ce object o asociezi?; Cunosc pe cineva care a fost în depresie? Eu am fost? Numeşte o situația în care te înfurii; Numeşte un lucru pe care il apreciezi la generaţia ta și un lucru pe care ai vrea să îl schimbi; Care este sensul vieții? Ce mă face să mă simt liber?”. Interviurile s- au desfășurat pe o canapea galbenă (întrucât majoritatea preadolescenților au declarat că, pentru ei, aceasta este culoarea fericirii), amplasată în diverse spații neconvenționale din Iaşi, respectiv în parcul din fața Teatrului Național, la Palatul Culturii din Iaşi, la Universitatea,,Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, la Râpa Galbenă, la Casa Pogor, la Cinematograful Trianon, la Gara Internațională, la Ateneul Național din Iaşi, în Mica Pinacotecă din Iaşi, în câteva păduri din jurul oraşului şi străduțe.

Printr-o serie de conversații socratice, filmul dezvoltă semnificația actuală a temei. Numai în ultimii 2 ani, ca urmare a pandemiei de COVID-19, depresia şi anxietatea în rândul generației Z au crescut cu peste 40 %. Membrii generatiei Z (cunoscuți și ca iGen, nativii digitali) sunt cei care Inca din primii ani de viață au fost expusi la utilizarea internetului, a jocurilor video, aplicatiilor telefoanelor mobile, ulterior la retelele de socializare online, s-au născut Intr-o epoca digitala, fiind Inconjurați de numeroase dispozitive electronice și ecrane.

Interviurile au fost luate de câtre actorii implicați în proiectul ZETgeneration – Zamber. Empatie. Terapie, respectiv Sorin Cimbru, Bianca Ioan, Andrei Sava, implicit de coordonatorul cultural al proiectului, Cezara Fantu. Amănuntul proaspăt al filmului iese din felul prin care este parcurs drumul de la firescul unei întâlniri la caracteristica infiltrării în stratul sensibil, particular- temperamental al persoanei subiectului implicat şi la perspectiva lui asupra temei propuse. Ca o sumarizare, răspunsurile lor, care vor putea fi urmărite în mediumetraj, denotă că cea mai mare problemă a adolescenților este că se simt neinteleși, neiubiți, neacceptați, că se simt singuri și că suferă în singuratate. Sunt judecaţi şi criticați și sunt respinși de către parintii lor, familie, de către profesori, prieteni și chiar societatea în general. Restul, de exemplu, faptul că au o calitate mai slabă a somnului, o stimă de sine scazută și un nivel de anxietate şi depresie mai ridicat, sunt efecte, nu cauze.

Mediu metraj realizat în cadrul Proiectului „ZETgeneration – Zâmbet, Empatie, Terapie”, finanțat prin Granturile SEE 2014-2021, în cadrul programului RO-CULTURA.

Views: 0